fredag 27 januari 2012

Bullarna har inget namn

Denna veckan har bara flugit iväg. Blogginläggen hinns inte riktigt med. Men idag har lillan varit lite krasslig. Hon fick en gren i ena ögat under en dagistur till parken. Dessutom rinner näsan som en öppen kran och rösten är nästan borta. Vi tog helt enkel en VAB-dag. Det blev en dag varvad med jobb, Gustaf 2, Cartoon Network och bakning - såklart.

Först blev det ett par plåtar havreflarn till eftermiddagens mellis när stora tjejen kommer hem från skolan. Detta receptet har provats en gång tidigare, men då blev det inte bra. Dom åkte ut i soptunnan allihop. Men skam den som ger sig. En gång till ville Jag prova. Idag blev dom riktigt bra. Spröda och fina - lite sega. Egentligen skulle de kallas Knäckflarn istället för smaken påminner väldigt mycket om knäck.

Havreflarn/Knäckflarn
(ca 20st)
(recept hittat hos Veropenn, http://veropenn.blogspot.com/2011/11/havreflarn.html)


75g margarin
1dl havregryn
1dl vetemjöl
1dl socker
2msk grädde
2msk ljus sirap
1/4tsk bakpulver

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Klicka inte ut för tätt. Kakorna flyter ut i ugnen.
Grädda i 200 graders ugn ca 5 minuter. Håll koll!

Ett annat recept som provades för första gången idag var på bullar. I Skåne menas detta frukostsbullar, bullar man äter med smör och pålägg. Dessa bullarna har inget namn. Men Jag har fått dem av Marina, så dom får heta Marinas Goda Bullar.

Marinas Goda Bullar
(12st stora eller 20st mindre)


50g jäst
4dl ljummet vatten
1dl olja
1dl socker (jag tog brödsirap istället)
1tsk salt
8 dl vetemjöl -- (Jag tog 8½dl)
3dl rågsikt

Värm vattnet till 37grader. Lös jästen i en liten del av vattnet. Häll sedan på resten av vattnet och ca hälften av mjölet. Arbeta snabbt till en klimpfri smet. Häll på resterande mjöl samt olja, socker och salt. Ta eventuellt lite mer mjöl om det behövs.
Jäs övertäckt i 40 minuter.
Baka ut till bullar och lägg på plåt.
Låt jäsa övertäckt igen i 20 minuter.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda i 250 grader 8-10 minuter.


Bullarna gick hem hos barnen, med havreflarnen var det mer tveksamt. Men Jag älskade båda! - såklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar