söndag 18 december 2011

Årets julgodis

Efter en förmiddag med granklädning och tomtepyntning spenderade Jag och barnen eftermiddagen i köket med julgodisproduktion. Vi fick ihop sju olika gotter.

Det första blev en helt vanlig klassiker. Naturligtvis hade jag glömt köpa dom här små fina aluminiumformarna man brukar ha. Men det fanns nyinköpta knäckformar från IKEA som visade sig mindre än vanliga knäckformar, så de passade perfekt. Vi nöjde oss att göra halv sats och fick knappt 40st i dessa formarna.

Ischoklad
(ca 60st)


250g Mörk blockchoklad
200g Kokosfett
Små aluminiumformar

Smält kokosfett i vattenbad. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kokosfettet.
Rör hela tiden tills chokladen smält.
Häll upp smeten i små aluminiumformar. Låt stå kallt tills de stelnat. Förvaras kallt.
Servera gärna på bädd av is - godast att äta riktigt kalla och hårda.



En dag på dagis hade minsta dottern fått var med och koka kola. En snabb kola som smakar som en blandning mellan kladdkaka och pepparkaka. För min del kunde man nog utelämnat kanelen, men det ger såklart en julig "touch" med denna krydda.
Dottern sken som en sol när vi hällde upp "hennes kola" för att stelna. God var den!

Ellinors Chokladkanel Kola


100g smör
2dl socker
1 dl sirap
½ dl kakao
~1msk kanel
4msk vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka lugnt ca 5 minuter.
Häll upp på bakplåtspapper. Låt svalna. Skär sedan i bitar med varm kniv. Förvaras svalt.



Nästa godis som barnen ville göra var Cornflakeschoklad. Detta är nog äldsta dotterns favorit-julgodis. Enkelt att göra. Hon gjorde det mesta själv faktiskt.

Cornflakes Choklad
(ca 20st)


200g Mörk blockchoklad
50g Kokosfett
6dl Cornflakes (vanliga - ej Frosties)

Smält kokosfett i vattenbad. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kokosfettet.
Rör hela tiden tills chokladen smält.
Blanda i Cornflakes och rör om försiktigt tills alla fått choklad på sig.
Klicka ut små plättar på bakplåtsklädd plåt. Låt stå kallt tills de stelnat. Förvaras kallt.



En variant av ischoklad är ju en helt vanlig tryffel. Inget kokosfett, men istället har man i grädde och en klick smör. Liten lenare konsistens men ack så gott.
Jag valde att smaksätta med två olika smaker, kardemumma - en smak av julen - garnerade med vita snöflingor samt chilipeppar - en vågad chansning som blev jättegott - garnerat med jordgubbsströssel.
Receptet är hämtat ur boken Julgodis som är nyinköpt för i år.

Enkel Tryffel  (ur Julgodis/Johanna Westman)
(ca 50-60st)


1dl vispgrädde
175g mörk blockchoklad
1msk smör
Små aluminiumformar

Smaksättare:
1tsk kardemumma
1tsk chili pepper ancho style

Värm grädden i kastrull tills den precis börjar bubbla. Dra åt sidan från värmen.
Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner i grädden. Rör om tills chokladen helt har smält.
Rör ner smöret.
Smaksätt tryffeln med antingen kardemumma eller med chilipulver.
Häll upp tryffeln i formarna. Garnera gärna. Låt tryffeln stelna helt. Förvaras kallt.



Ett annat recept ur samma bok heter Gräddfuge med chokladöverdrag. Jag har modifierat något i receptet och döpt om det.
Både äldsta dottern och Jag älskar vaniljfudge som man köper bland lösgodiset. Min förhoppning var att detta skulle smaka likadant.
Vi valde att göra halv sats för att prova hur det smakar. Något blev inte helt rätt denna omgång, men konsistensen är där och smaken är som knäck, så det var gott ändå. Äldsta dottern har dock inte smakat än så slutdomen är att vänta senare.

Gräddvanilj Fudge (ur Julgodis/Johanna Westman)


5dl strösocker
2½dl vispgrädde
1½dl mjölk
½dl ljus sirap
1½tsk vaniljsocker

Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker löst sig.
När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov. Det tar ca 20-40 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna ca 5 minuter.
Lägg i vaniljsocker och rör kraftigt med träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt.
Häll ner smeten i en form (ca 20x20cm) klädd med bakplåtspapper. Släta till ytan.
Låt svalna helt i rumstemperatur. Skär sedan i bitar. Förvaras svalt.



För att även blidka mannen i huset gjorde Jag lite Wienernougat. Enkelt, men i min smak bara sådär gott. En gång tidigare provade jag att även ha i lite russin. Då blev det godare och påminner då en hel del om Marabous Frukt-och-Mandel. Även här gjordes bara halv sats. Det räcker gott och väl och tar det slut är det snabbt gjort mer.

Wienernougat


250g Nougat
100g Flagad mandel
150g Mörk blockchoklad

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun, hastigt i torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
Smält nougat i vattenbad.
Bryt choklad i mindre bitar och låt smälta ner tillsammans med nougaten.
Blanda ner den rostade mandeln i nougatchokladen. Rör om ordentligt.
Häll upp massan i en avlång form med bakplåtspapper.
Ställ svalt och låt stelna. Skär sedan i bitar. Förvaras kallt.


Den sjunde sorten Jag gjort idag är Glögg- och Pepparkaksbollar. Dessa är dock bara till hälften klara. Recept och bild kommer inom kort.

Nu har vi godis så vi klarar oss över julen. Men Jag kom på att vi glömt göra helt vanlig knäck, så det lär bli en liten runda till senare i veckan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar